Tvind-stop er usagligt og ulovligt
Det var med en smule tumult og uro, at Skole- og Børneudvalget og Beskæftigelses- og Socialudvalget i Roskilde besluttede at stoppe al fremtidig visitation til Tvind-institutioner. I hvert fald indtil Socialtilsynets undersøgelser af bo- og opholdsstederne er afsluttede.
For Susanne Lysholm, der sidder i byrådet for Enhedslisten, mener nemlig i modsætning til forvaltningen og flertallet i udvalgene, at det er ulovligt at stoppe samarbejdet. Hun bakkes op af sit partis jurister.
Og hun bakkes også op af både LOS, brancheforeningen for private sociale tilbud, samt den advokat, som LOS har fået til at undersøge sagen. Han hedder Niels Vase og er partner i HjulmandKaptain. Derudover er han også den advokat, som repræsenterer Tvind-institutionen Bustrup.
Der skal være synlig sammenhæng
Ifølge Niels Vase må byrådene slet ikke sådan på forhånd forbyde forvaltningen at bruge specifikke tilbud, hvis ikke de har en saglig grund til det. Og at en del af Tvind er efterlyst gennem Interpol er ikke en saglig grund til at fravælge institutionerne, mener Niels Vase.
For det kræver, at man kan bevise, at der er tale om en organisation i juridisk forstand:
- Så hvis man kan sandsynliggøre, at der er en sammenhæng, kan man godt undlade at bruge stederne. Men man har outsourcet vurderingen til tilsynene, og hvis socialtilsynet vurderer, at det ikke påvirker opholdsstedet, så må kommunerne stole på det.
Etik er ikke grund nok
Når kommunerne skal vælge leverandører, må de i princippet vælge, som de vil. Men så alligevel ikke. For der er to ting, som kan vægte: pris og kvalitet, siger kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Men det er ikke lovligt bare at boykotte Tvind-institutionerne, mener forskeren. For det har staten jo prøvet før.
I 1996 havde daværende undervisningsminister, Ole Vig Jensen (R), held med at få gennemført den såkaldte Tvind-lov. Men i 1999 underkendte Højesteret dele af den, netop fordi man ikke på forhånd må udelukke navngivne institutioner, kun fordi de har tilknytning til Tvind.
- Og den blev netop underkendt, fordi den var grundlovsstridig. Her er der grundlæggende tale om, at byrådene enten gennemfører eller overvejer at gennemføre samme beslutning, siger Roger Buch.
Men Roger Buch har et bud på, hvordan kommunerne kan undlade at bruge Tvind i fremtiden. Men det kræver lidt hvide løgne:
- Hvis kommunen reelt gerne vil undlade at bruge Tvind, kan byrådet og forvaltningen jo strikke en forklaring sammen om kvaliteten eller at sammenhængen mellem kvalitet og pris ikke hænger sammen, siger han.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.